Muziekcritici zagen in de pas 9-jarige Jimmy Rosenberg de opvolger van gitaarlegende Django Reinhardt

Jimmy Rosenberg

Sinds hij als 9-jarige zijn televisiedebuut maakte in een Britse documentaire over gypsyjazz-legende Django Reinhardt, wordt gitarist Jimmy Rosenberg uit Helmond genoemd als zijn opvolger. Een tijdlang was die druk hem te groot, maar Jimmy is terug, met zijn eigen trio. Zaterdag 20 mei is het gypsyjazz wat de klok slaat in De Kleine Willem.

Na zijn tv-debuut trad wonderkind Jimmy (ook als lid van de Gypsy Kids) op door heel Europa. Van het Concertgebouw tot Django Reinhardt-festival in Noorwegen en Frankrijk, een miljoenencontract bij Sony in Amerika, een carrière waar iedere muzikant van droomt. Op het podium met Stéphane Grappelli, James Brown, Les Paul, Willy Nelson, Eric Clapton en Stochelo Rosenberg (zijn neef, al even virtuoos) en vele anderen.

Maar in 2004 raakte Rosenberg steeds verder de weg kwijt. Jaren volgden waarin muziek niet altijd meer de boventoon voerde. Na jaren van stilte pakte hij de gitaar echter weer op. In 2022 werd hij prompt geboekt op het Jazz Festival in Milaan en hij keerde in de zomer van dat jaar ook terug op het podium van Samois-sur-Seine, het beroemde Django Reinhardt-festival in Frankrijk.

Jimmy Rosenberg @ Twents Gitaarfestival

Inmiddels staan er weer nieuwe platen op stapel (met zijn trio, met Faifie Reinhardt op rhythm guitar en Fremdo Rosenberg op bas) en er is een heuse Jimmy Rosenberg Academy, waarmee hij zijn liefde voor de muziek probeert door te geven. Rosenberg is, kortom, terug waar hij hoort. En daar kan elke muziekliefhebber alleen maar blij mee zijn.

Over Jimmy Rosenberg is de prijswinnende documentaire Jimmy Rosenberg, De Vader, de Zoon & het Talent gemaakt door Jeroen Berkvens.

Zaterdag 20 mei
20 uur
De Kleine Willem
Prijs: €17,50