Met Pavel Steidl en Goran Krivokapic betreden eens temeer twee Gitaristen van absolute topklasse de planken van het Twents Gitaarfestival. Voor de iedere gitaarliefhebber is dit dubbelconcert een absolute must die je niet mag missen.

Pavel Steidl

Pavel Steidl werd geboren in Rakovnik (Tsjechië). Sinds hij als eerste won prijs op de Radio France International Competition in Parijs in 1982, is hij itgegroeid tot een van de meest gevierde solisten van zijn generatie. Tussen de leden van de jury waren namen van zo’n artiest als Alexander Tansman, Antonio Lauro, Maria Luisa Anido…

Daarvoor studeerde hij bij gitaristen als Milan Zelenka en Stephan Rak in Praag. In 1987 besloot hij om naar Nederland te emigreren Jarenlang stud ren en inspiratie opdoen bij veel verschillende kunstenaars heeft hij zijn eigen stijl gecreëerd die de authentieke manier van interpreteren van de 19e-eeuwse gitaarliteratuur niet negeert, en daarnaast wereldmuziek elementen in zich draagt. Sinds 2004 verhuisde hij terug naar Tsjechië en sinds 2015 geeft hij een lezingen aan het Conservatorium in Den Haag.

Hij had de eer om samen te werken met artiesten als Leo Brouwer, Carlo omeniconi Paolo Paolini, John Williams, Miroslav Vitous, Karin Schaupp, Edin Karamazov en anderen. Samen met Zoran Dukic, Reentko Dirks en Thomas Fellow is sinds 2012 lid van het European Guitar Quartet.

Pavel Steidl @ Twents Gitaarfestival

“Hier stond aan de ene kant was een gitarist die wist hoe hij moest lachen met de muziek, en de grap kon uitleggen aan zijn publiek. Aan de andere kant stond hier een serieuze artiest, wiens uitgebreide compositie ter nagedachtenis aan Jana Obrovska, volledig in staat bleek om emoties op te wekken. Nooit eerder was een staande ovatie rijker verdiend.

(Classical guitar magazine)

Goran Krivokapić

Goran Krivokapić, geboren in 1979, begon zijn muziekopleiding toen hij acht was met Mićo Poznanović aan de muziekschool van Herceg Novi in Montenegro en vervolgde zijn studie aan de Faculteit Muziekkunst in Belgrado in de klas van Srđan Tošić, studeerde af in 2000. Hij ging verder met Hubert Käppel en Roberto Aussel aan de “Hochschule für Musik Köln” in Duitsland, waar hij afstudeerde en behaalde het diploma “Konzertexamen”. Daarna vervolgde hij zijn master studie aan het Conservatorium Maastricht, onder Carlo Marchione en tweede master bij Raphaella Smits aan LUCA School of Arts Campus Lemmensinstituut in Leuven, België. Hij is professor gitaar aan de Muziekuniversiteit van Keulen en geeft gitaarles aan Detmold Universiteit voor Muziek. Hij woont in Keulen met zijn vrouw en zoon.

Hij won zijn eerste internationale wedstrijd in Belgrado op veertienjarige leeftijd, en bleef er achttien winnen, waaronder “Michele Pittaluga” in Alessandria, Italië (2000), “Andrés Segovia” in La Herradura, Spanje (2000), Koblenz International Guitar Competition (2003), “Guitar Foundation of America” (GFA) in Montreal, Canada (2004) en “Dr. Luis Sigall International Competition of Musical Performance” in Viña del Mar, Chili (2004). Twee Chittara d’Oro-prijzen volgden op de jaarlijkse “International Guitar Convention in Alessandria” in Italië – 2005 als de beste jonge gitarist van het jaar en 2006 voor zijn debuutschijf Goran Krivokapić Guitar Recital (Naxos). Sindsdien heeft hij trad op in heel Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Azië, Afrika en Rusland, in zalen als het Concertgebouw in Amsterdam, de Tsjaikovskizaal in Moskou, Lubkowitz-paleis in Wenen en Auditorio Conde Duque in Madrid.

Goran Krivokapić @ Twents Gitaarfestival

“In zekere zin is dit een moeilijke recensie om te schrijven. Hoe kan voorkomen te vervallen in herhalen van superlatieven? Dus laten we dit doen: denk aan alles wat je zou kunnen gebruiken om een optreden te beschrijven – vakmanschap, muzikaliteit, technische genialiteit – de lijst zou kunnen doorgaan. Neem van mij aan als ik je zeg dat Goran Krivokapić’s vertolking van de zes Giuliani Rossiniane van het allerhoogste Niveau is in alles wat je maar kunt bedenken. Dit is superlatief spel met zo’n kracht en verbeeldingskracht dat het de werken ver verheft boven wat tot louter kan afdalen pastiches.” – Al Kunze, Soundboard Magazine (Mauro Giuliani – Le Rossiniane, Goran Krivokapić / Naxos)

Vrijdag 19 mei
20 uur
Arkezaal, Muziekcentrum